⏰ Promotie valabila pana la epuizarea stocului

Instructiuni Utilizare Ceasuri


Caracteristici generale ale produselor 

  • Ceasurile automatice 

Caesurile automatice sunt ceasurile mentinute in stare de functionare prin miscarea unui rotor semicircular instalat pe spatele mecanismului. Rotirea acestuia este determinata de miscarile naturale ale incheieturii mainii purtatorului.

Dupa ce este scos de la mana, ceasul ar trebui sa functioneze aproximativ 2 zile (variind in functie de calibrul mecanismului). Daca mecanismul se opreste, este recomandat ca acesta sa fie incarcat manual, prin rotirea remontoarului in sensul acelor de ceasornic (de la stanga la dreapta) pana cand se simte o usoara rezistenta.

Unele modele de mecanisme automatice nu permit reincarcarea de la remontoar. In cazul acestora, mentineti ceasul in pozitie orizontala, cu cadranul in sus, si efectuati cateva miscari circulare – acestea vor misca rotorul, care la randul sau va incarca ceasul.

  • Ceasurile mecanice 

Ceasurile acestea sunt mentinute in stare de functionare prin rotirea remontoarului pana cand se simte o usoara rezistenta, atunci cand acesta se afla in pozitia normala, lipit de carcasa. Este recomandat ca intoarcerea ceasului mecanic sa se realizeze in mod regulat, odata pe zi.

Acuratetea ceasului mecanic si a celui automatic este de ±10/30 de secunde pe zi.

  • Ceasurile quartz 

Toate ceasurile quartz sunt alimentate de o baterie, iar acuratetea foarte buna a acestora este asigurata de catre oscilatorul quartz, circuitul integrat si motorul stepper.  (in medie ±15/20 de secunde pe luna )

In situatia in care bateria ceasului se consuma, este recomandat ca aceasta sa fie inlocuita cat mai repede, pentru a evita scurgerea ei si, prin urmare, defectarea mecanismului. Aceasta operatiune trebuie efectuata doar intr-un centru service autorizat.

Unele ceasuri quartz sunt echipate cu functia E.O.L. (end-of-life) care avertizeaza purtatorul asupra faptului ca bateria este pe punctul de a se epuiza. La activarea acestei functii, secundarul incepe sa se miste la intervale de cate 2 secunde (sau mai mult, in functie de modelul mecanismului), anuntand astfel ca ceasul va mai functiona doar o perioada scurta de timp si, simultan, salvand din putina energie ramasa. In perioada in care secundarul se misca la intervale de cate 2 secunde, contorizarea timpului se face in continuare corect in interiorul circuitului integrat, indicatoarele de pe cadran afisand ora in mod corespunzator.

 

Modalitate de Functionare si Setare ale ceasurilor

Inainte de a efectua orice setari cu ajutorul remontoarului, verificati daca ceasul este echipat cu remontoar standard sau infiletabil.

Verificarea se face astfel: in pozitia in care remontoarul este lipit de carcasa, rotiti-l in sens invers acelor de ceas. Daca remontoarul nu se indeparteaza de carcasa in urma rotirii, inseamna ca este un remontoar standard. Trageti-l usor inspre pozitiile exterioare pentru a face setarile necesare. Daca atunci cand rotiti remontoarul in sens invers acelor de ceas, observati ca acesta se desfileteaza, continuati pana cand este desfiletat complet.

Intreaga operatiune trebuie efectuata cu deosebita atentie si fara a forta sau brusca remontoarul. Atunci cand remontoarul a fost desfiletat complet, trageti-l in pozitiile exterioare pentru realizarea setarilor necesare.

In cazul unui remontoar infiletabil este esential ca dupa realizarea setarilor sa il infiletati complet, pana cand este lipit de carcasa. In caz contrar, exista riscul de a compromite rezistenta la apa a ceasului.

Setarea ceasului in cazul remontoarului cu doua pozitii:

 

1: pozitia de functionare (cea mai apropiata de carcasa) 
2: pozitia pentru setarea orei (pozitia extrema - cea mai indepartata de carcasa)

Setarea orei se face astfel: 
- se trage cu grija remontoarul in pozitia extrema (2); 
se roteste remontoarul in sensul acelor de ceas pana cand indicatoarele (orarul si minutarul) indica ora dorita; 
- se apasa remontoarul inapoi in pozitia de functionare (1).

Setarea ceasului in cazul remontoarului cu trei pozitii:

 

 

1: pozitia de functionare (cea mai apropiata de carcasa) 
2: pozitia pentru setarea datei (si a zilei saptamanii - in functie de model) (pozitia intermediara) 
3: pozitia pentru setarea orei (pozitia extrema - cea mai departata de carcasa)

Setarea orei se face astfel: 
- se trage cu grija remontoarul in pozitia extrema (3); 
- se roteste remontoarul in sensul acelor de ceas pana cand indicatoarele (orarul si minutarul) indica ora dorita; 
- se apasa remontoarul inapoi in pozitia de functionare (1).

Setarea datei se face astfel: 
- se trage cu grija remontoarul in pozitia intermediara (2); 
- se roteste remontoarul in sensul corect pana cand este afisata data dorita; 
- se apasa remontoarul inapoi in pozitia de functionare (1). 
Atentie: nu este recomandat sa modificati data in intervalul orar 20:00 p.m. si 04:00 a.m., intrucat este posibil ca data sa nu se seteze corect in ziua urmatoare si, deasemenea, se poate deteriora mecanismul.

* Pentru modelele de ceasuri care afiseaza atat data, cat si ziua saptamanii, setarea datei se realizeaza rotind remontoarul (tras in pozitia 2) in sensul acelor de ceas, iar setarea zilei se realizeaza rotind remontoarul in sens invers acelor de ceas.

 

Ceasuri cu functia cronograf

 

Aceste tipuri de ceasuri pot fi recunoscute usor dupa cele trei subcadrane pe care regasim unitati de masurare a timpului*. Aceste unitati difera in functie de calibrul mecansimului – pot fi ore, minute, secunde, zecimi de secunda, sutimi de secunda, etc.

Modul de functionare este urmatorul: 
Buton A: se porneste cronograful 
Buton A: se opreste cronograful 
Buton B: se reseteaza cronograful

Observatie: operarea cronografului este posibila doar atunci cand remontoarul este in pozitia 1 (lipit de carcasa). 
* A nu se confunda cu ceasurile multifunctionale, care de asemenea au trei countere, dar care nu pot masura la comanda utilizatorului intervale de timp, ci doar afiseaza in countere elemente precum ziua saptamanii, ora in format 24 de ore, data, fazele Lunii, etc.

         Cu exceptia remedierilor necesare pentru deficientele produsului cauzate de lipsa acestuia de conformitate sau de defectele acestuia de material sau de fabricatie, orice garantie legala nu acopera deficientele ori daunele directe sau indirecte produse ca urmare a folosintei sau a lipsei de folosinta a produsului, generate prin actiuni sau inactiuni precum:                   -  transport, manipulare, depozitare, purtare, pastrare, folosire, intretinere etc (de exemplu, in timpul unor astfel de actiuni sau inactiuni se pot produce daune ori deficiente prin: lovire, soc, zgariere, curatare - cu obiecte ascutite, taioase, abrazive, substante chimice etc. miscari sportive, profesionale sau casnice etc.);
   -  interventii efectuate asupra produsului fara autorizarea producatorului sau a furnizorului produsului;
   -  nerespectarea instructiunilor comunicate prin orice mijloace de catre furnizor sau unitatea de service;
   -  supunerea produsului la variatii bruste de temperatura si/sau umiditate; aducerea produsului in contact cu medii distructive (praf, fum, abur, solventi, adezivi, acizi, saruri, produse cosmetice agresive, produse de curatare, clor sau substante care contin clor – inclusiv continut in cantitati distructive in apa curenta sau in apa de piscina, ploaie acida etc); uzura;
    -  expunerea ceasului in apropierea magnetilor sau a diverselor aparate care genereaza campurile electrostatice sau electromagnetice, cum ar fi boxele audio, telefoanele mobile, computerele, televizoarele, frigiderele, etc sau in afara intervalului de temperatura (de regula 5°C ÷ 35°C) in care acesta poate functiona fara aparitia unor deficiente ale mecanismului;             -  setarea datei ceasului intre orele 09.00 p.m. si 02.00 a.m. deoarece este posibila deteriorarea mecanismului sau; mentinerea bateriei in stare consumata in interiorul ceasului si nesolicitarea schimbarii acesteia de catre o unitate speciala de ervice atunci cand apar primele semne de functionare anormala.
Prin astfel de actiuni/inactiuni se pot produce daune ori deficiente la suprafata produsului sau in structura profunda a acestuia, unde pot aparea pori, fisuri, zgarieturi, corodari, decolorari, deformari, ruperi, desprinderi etc.
Pentru a se putea bucura de folosinta indelungata a produsului si pentru a fi indreptatit sa beneficieze de orice garantie legala, Clientul trebuie sa evite astfel de actiuni/inactiuni si sa respecte instructiunile comunicate prin orice mijloace de catre fu sau unitatea specializată de service.

In tabelul de mai jos sunt prezentate actiunile permise/nepermise in vederea pastrarii nealterate a etanseitatii ceasurilor:

 

Indicatie WR pe cadran sau pe carcasa ceasului

Contact accidental cu apa

Dus

Inot

Scufundari

Folosirea remontoarului sau a butoanelor sub apa

Fara indicatie WR

Nu

Nu

Nu

Nu

Nu

Cu indicatie WR

Da1)

Nu

Nu

Nu

Nu

Cu indicatie WR 30m /3 ATM / 3 Bar / 100 ft

Da1)

Nu

Nu

Nu

Nu

Cu indicatie WR 50m /5 ATM / 5 Bar / 165 ft

Da1)

Da1)

Nu

Nu

Nu

Cu indicatie WR 100m ~ 200m /10 ATM ~ 20 ATM/10 Bar ~ 20 Bar/ 330 ft ~ 660ft

Da1)

Da1)

Da1)

Da1)

Nu

Cu indicatie WR peste 200m / 20 ATM /20 Bar / 660 ft

Da1)

Da1)

Da1)

Da1)

Nu

Atentie
Face excepţie utilizarea în afara intervalului de temperatura admis (5°C ~ 35°C)

Pentru a putea pastra etanseitatea la apa (rezistenta la apa) a ceasului prevazut cu remontoar infiletabil este necesar sa procedati conform indicatiilor care urmeaza:

Inainte de a efectua setarile ceasului cu ajutorul remontoarului, verificati daca remontoarul este de tip standard sau de tip infiletabil. Verificarea se face astfel: in pozitia in care remontoarul este lipit de carcasa, rotiti-l in sens invers acelor de ceas. Daca remontoarul nu se indeparteaza de carcasa in urma rotirii, inseamna ca este un remontoar standard. Daca se indeparteaza de carcasa in urma rotirii (se desfileteaza), insemna ca este un remontoar infiletabil.
Continuati sa desfiletati remontoarul complet. Aveti grija sa nu fortati sau sa bruscati remontoarul. Atunci cand remontoarul a fost desfiletat complet, trageti-l usor in pozitia exterioara pe treapta dorita pentru setare, dupa care trebuie sa il readuceti in pozitia initiala prin infiletare completa, adica pana cand acesta este complet lipit de carcasa, fara a forta. 
Abaterile ceasurilor Quartz cu baterie pot fi cuprinse intre ±15/20 secunde pe luna, iar abaterile ceasurilor automatice/mecanice pot fi cuprinse intre ±10/30 secunde pe zi.Rezistenta la apa este masurata in bari (unitate de presiune, 1 bar fiind echivalent cu 1 atmosfera) iar ceasurile sunt testate la aceste presiuni pentru o anumita perioada de timp. Presiunea foarte mare, precum cea intalnita in cazul scufundarilor, poate sa depaseasca aceste limite, asa ca daca sunteti un scafandru pasionat veti avea nevoie de un ceas care sa tolereze o astfel de presiune.

Producatorii masoara deseori aceasta rezistenta la apa la un numar de picioare (ft), metri (m) sau atmosfere (atm). Ceasurile marcate "WATER RESISTANT" sau "WR", cu sau fara alte indicatii de presiune crescuta, trebuie sa fie conform standardului NIHS 92-10 (corespunzator standardului international ISO 2281). Astfel de ceasuri sunt proiectate pentru viata de zi cu zi si trebuie sa fie rezistente la apa in timpul exercitiilor fizice precum inotul de scurta durata!

Ceasurile pentru scufundari trebuie sa aiba o rezistenta la apa de minim 330 picioare - aproximativ. 100 metri (aceasta valoare minima fiind valabila pentru scufundarile neprofesionale!). De asemenea, ele trebuie sa aiba un controlor de timp si sa se conformeze standardelor NIHS 92-11 (ISO 6425): luminozitate, rezistenta la socuri, anti-magnetism, soliditatea curelei, etc.

Etanşeitatea ceasurilor respectă standardele DIN 8310 sau ISO 2281. Aceste standarde descriu diferitele categorii de rezistenţă la apa, precum şi metoda de testare utilizată pentru a determina etanşeitatea la apă. Fac excepţie modelele care nu au menţiunea "Water Resist" sau WR (rezistent la apă). Aceste ceasuri nu pot intra în contact cu apa sub nici o formă!

În realitate, rezistenţa la apă conform standardelor DIN 8310 şi ISO 2281, nu constituie o caracteristică permanentă, întrucât garniturile sunt supuse procesului de uzură naturală. Temperaturile extrem de ridicate sau de joase, solvenţii şi produsele cosmetice pot accelera acest proces, iar ca urmare garniturile devin fragile şi poroase astfel nemaiputând fi garantată etanşeitatea produsului. Ceasurile trebuie utilizate într-o gamă rezonabilă de temperaturi, între + 10°C şi + 40°C. (ATENTIE! (a nu se folosi ceasul in ala calda/fierbinte - spatul pe maini cu apa calda/fierbinte ; dus cu apa calda/fierbinte; sauna ; etc)

Ceasurile care au indicată o anumită rezistenţa la apă nu pot fi utilizate în mod direct la adâncimea respectivă, deoarece aceasta constituie doar presiunea la care a fost testat ceasul. Un ceas este rezistent la influenţa apei asupra sa la o presiune statică specificată (spre exemplu 10 BAR/ATM) şi la o imersiune teoretică în apă la adâncimea specificată.

Din cauza mişcărilor în apă, ca de exemplu înotul rapid sau impactul cu apa, presiunea dinamică poate depăşi cu mult presiunea statică specificată iar acest lucru poate afecta etanşeitatea ceasului la intrarea în apă!

Tineti cont ca valoarea in metri nu se refera la adancimea de scufundare ci la presiunea aerului utilizat in cursul testului de rezistenta la apa!!!

Ce reprezinta - (3 ATM (BAR) / 30 M*)
Ceasul a fost testat pentru rezistenţă la o presiune de 3 ATM (BAR) , echivalentul presiunii exercitate de o coloana de apă de 30 de metri cu secţiunea de 1 cm2. De aceea, trebuie evitat contactul cu apa, fiind rezistent doar la stropiri minore. 

Ce reprezinta - (5 ATM (BAR) / 50 M*)
Ceasul a fost testat pentru rezistenţă la o presiune de 5 ATM , echivalentul presiunii exercitate de o coloana de apă de 50 de metri cu secţiunea de 1 cm2. De aceea, este potrivit numai pentru utilizare în activităţile de rutină ca de exemplu duş sau spălarea mâinilor (ATENTIE! (a nu se folosi ceasul in ala calda/fierbinte - spatul pe maini cu apa calda/fierbinte ; dus cu apa calda/fierbinte; sauna ; etc)

Ce reprezinta - (10 ATM (BAR) / 100 M*)
Ceasul a fost testat pentru rezistenţă la o presiune de 10 ATM (BAR), echivalentul presiunii exercitate de o coloana de apă de 100 de metri cu secţiunea de 1 cm2. De aceea, este ideal pentru activităţi de înot frecvent sau de snorkeling. (ATENTIE! (a nu se folosi ceasul in ala calda/fierbinte - spatul pe maini cu apa calda/fierbinte ; dus cu apa calda/fierbinte; sauna ; etc)
Ce reprezinta - (20 ATM (BAR) / 200 M*)
Ceasul a fost testat pentru rezistenţă la o presiune de 20 ATM (BAR), echivalentul presiunii exercitate de o coloana de apă de 200 de metri cu secţiunea de 1 cm2. De aceea, este ideal pentru scufundarea fără echipament. (ATENTIE! (a nu se folosi ceasul in ala calda/fierbinte - spatul pe maini cu apa calda/fierbinte ; dus cu apa calda/fierbinte; sauna ; etc)* Valorile indicatoarelor nu se referă la adâncimea de scufundare ci la presiunea exercitată în timpul testului de etanşeitate. (ISO 2281)

 

NERESPECTAREA INDICATIILOR VA AFECTA FUNCTIONAREA CORECTA A  MECANISMUL SI VA DUCE LA PIERDEREA GARANTIEI.

In caz de contact accidental al produsului cu substante care-i pot cauza deficiente, acesta nu trebuie curatat pe cont propriu, ci doar tamponat usor cu un material textil moale, dupa care Consumatorul va solicita remedierea eventualelor deficiente de catre Profesionist, prin unitatea de service, contra cost.

Produsul trebuie folosit corespunzător, potrivit scopului sau, trebuie manipulat cu grija, nu se va folosi in alte scopuri decat cele pentru care a fost proiectat, nu se va interveni asupra lor de catre persoane neautorizate si nu se va utiliza in medii necorespunzatoare (corozive, abrasive, temperature extreme).

 

 

INSTRUCTIUNI DE FOLOSIRE NAVIFORCE 9153

 

 

 

I

Functii generale

- Masurarea timpului in sistem digital si analogic cu afisaj pentru minute, secunde, zile, luni si saptamani

- Posibilitatea de a regla doua orare diferite

- Doua alarme care pot fi programate la o ora distanta

- Cronomentru cu posibilitate de segmentare a timpului masurat

- Posibilitate de a alege intre sistemul de 12 ore sau de 24 de ore

- Lumina pentru timp de noapte sau zone intunecate (Butonul A - stanga sus)

 

II

Scheme de functionare

 

Prin apasarea butonului B (Butonul din stanga jos) vor fi afisate in ordine urmatoarele moduri:

  1. Modul de afisare a orei
  2. Modul cronometru SP
  3. Modul alarma AL
  4. Modul temporizator (numaratoare inversa) TR
  5. Modul orare diferite T2

 

 

 

La a 6 -a apasare a butonului B se revine la modul 1.

 

In modul de afisare a orei, prin apasarea butonului D (Dreapta sus) vor fi afisate data si luna

Pentru setarea orei si a datei, in modul de afisare a orei (Modul 1), la apasarea butonului C (dreapta jos) secundele ceasului se vor afisa alternativ. In acest moment, prin apasarea butonului B puteti selecta categoria pe care doriti sa o setati in ordinea urmatoare:

 

secunda - ora - minutul - luna - data - ziua saptamanii - sistemul 12/24

 

In momentul in care ati ajuns la modul care va intereseaza apasati butonul D pentru setare

Cand ati terminat setarile, apasati butonul C pentru a iesi

 

 

Modul cronometru

- Limita de cronometrare este de 23 de ore, 59 minute, 59,99 secunde

- Daca cronometrul nu este oprit, acesta va porni de la 0 dupa atingerea limitei

- Chiar daca iesiti din interfata cronometru, acesta va continua sa masoare

 

Cronometrarea procesului

buton D (start)- buton D (stop)- buton D (start din nou) - buton D (stop) - buton C (sterge)

 

La jumatatea procesului

buton D (start) - buton C (valori intermediare)- buton C (anularea valorilor intermediare) - buton D (stop) - buton C (sterge)

 

Timp competitor pentru 2 subiecti

buton D (start) - buton C (valori intermediare pentru finish subiect 1) - buton D (stop subiect 2 finish) - buton C (dezactivare valori intermediare - afisaj pentru subiect 2) - buton C (sterge)

 

Modul Alarma

Cand modul AL este afisat in partea de sus a ecranului apasati tasta D pentru controlarea alarmei.

Ajustarea alarmei se face in modul AL prin apasarea butonului C, "ora" devenind intermitenta. Apoi se apasa butonul B pentru a selectiona minutul sau "alarma 1/alarma2". Apasa D pentru a ajusta optiunile si apoi C pentru a termina.

Alarma suna timp de 15 secunde, dupa care se opreste. In acest interval poate fi apasat oricare dintre cele 4 butoane pentru oprirea alarmei.

 

Temporizator (Numaratoare inversa) - TR afisat in partea de sus a ecranului

- Limita temporizatorului este de 23 de ore, 59 minute, 59,99 secunde

- setarea temporizatorului se face in modul TR. Apasand C "ora" devine intermitenta. Apasati B pentru a selecta "minutul" si "secunda", in ordine. Apasati D pentru a selecta optiunile, iar la final C pentru a incheia.

- In modul TR apasati D pentru pornire/oprire.

- In ultimele 10 secunde ale numaratorii se va auzi un sunet la fiecare secunda. Odata terminata numaratoarea se vor auzi trei sunete pe secunda timp de 10 secunde.

 

Orare diferite

Aceasta functie este pentru a arata timpul pe doua fuse orare distincte

In modul T2 apasati C cand "ora" este intermitenta si incepeti setarile.

In aceasta functie poate fi setata doar ora.

Cand optiunea este intermitenta apasati D pentru ajustare.

Apasati C pentru a iesi.